V Anglii si bez něj nedokážou představit tradiční odpolední svačinku, kořeny nás však zavedou do Číny, odkud pochází. Dnes je černý čaj nejpopulárnějším po celém světě. Proč bychom si na něm měli pochutnat i my?
Dlouhá léta v Evropě jiný než černý čaj neznali. A tak se stal synonymem čaje jako takového. Pěstuje se hlavně v Číně, Indii nebo na Srí Lance.
Co je to černý čaj? Jsou to lístky čajovníku, které se nechají zfermentovat. Tím na rozdíl od ostatních čajů nabývá na kofeinu. Dodává nám energii, a tak si na něm rádi pochutnávají i lidé, kteří neholdují kávě, ale potřebují povzbudit. Navíc se z něj kofein uvolňuje postupně, a tak na nás působí daleko déle. Když vypijeme jeden šálek, jeho účinky cítíme i šest následujících hodin. Fermentace zároveň působí jako konzervace, takže vydrží dlouho čerstvý.
Černý čaj obsahuje řadu blahodárných látek, například vitamín B1, theobromin či theofylin. Podle studií má černý čaj dobrý vliv na cholesterol i hladinu cukru v krvi. Zároveň podporuje tvorbu hormonů serotonin a dopamin, a tak má vliv na dobrou náladu a zklidňuje nervy. Je silným antioxidantem, takže je takovým elixírem mládí. Zlepšuje trávení, ale na druhou stranu by se mu měli vyhýbat lidé se žaludečními vředy či podrážděným žaludkem.
Jeho sílu ovlivňuje nejen použité množství, ale i doba louhování. Na jeden šálek většinou postačí jedna čajová lžička. V tomto případě není nutné tolik důsledně dbát na teplotě vody. Lze ho zalít i právě převařenou vodou, přesto je jako v případech ostatních čajů lepší, nechat ji odstát na cca 80 stupňů.
Čajové lístky zalijeme a necháme několik minut odstát. Čím déle, tím bude silnější. Kdo raději jen lehké tóny, postačí dvě minuty, chcete-li silný černý čaj, dopřejte mu i šest minut. Můžete do něj přidat různé koření, agáve, rostlinné mléko nebo veganskou smetanu či citrón.
V naší nabídce najdete například velmi chutný tmavý pu-erh lisovaný do krásných hnízdeček, zabalených v jemném papíru. Má příjemně nasládlou ořechovou chuť. https://www.masaz4you.cz/product-page/mini-tuocha-2012
Comentários