top of page
Obrázek autoraONDŘEJ

3 SKVĚLÉ NÁHRAŽKY MASA






3 SKVĚLÉ NÁHRAŽKY MASA

Vegetariánství se stává trendem dnešní doby. Není to jen módní záležitost, je to životní styl, který nám dává mnoho pozitiv. Rozhodli jste se dát masu sbohem, ale rádi byste si dopřáli jeho chuť? Vyberte si vhodnou alternativu.


TOFU

Běžný pokrm v asijské kuchyni se velmi často vyskytuje v jídelníčku vegetariánů i u nás. Vyrábí se ze sójových bobů, které obsahují velké množství bílkovin. Však to věděli už japonští mniši před tisíci lety, kteří ho s oblibou konzumovali.

Tofu obsahuje kromě bílkovin také mnoho antioxidantů, aminokyselin či třeba velmi důležitý vápník. Chcete-li si zajistit to nejčistší, poohlédněte se po tofu v biokvalitě. Dnes ho seženete v přírodní neochucené formě, ale i v pestré škále příchutí, jako je uzené,, bylinkové, nebo dokonce některá ze sladkých variant. Může ho jíst jak za syrova či tepelně upravené, použít ho lze jako základ pomazánek či sladkých krémů.


TEMPEH

Tato lahůdka ještě není tak široce v povědomí lidí, ale až ho ochutnáte, už u něj zůstanete. Vzniká fermentací sóji, čímž získává mnoho kladných vlastností. Fermentované produkty mají dobrý vliv na střevní mikroflóru, protože obsahují prospěšné bakterie. S tím souvisí nejen lepší trávení, ale také pevnější imunita. Právě ve střevech je jí uloženo až 80 procent.

V tempehu najdeme bílkoviny, vitamíny, minerální látky i vlákninu. Výhodou je, že obsahuje také vitamíny skupiny B, které mohou zvlášť veganům někdy chybět. I tempeh seženete v přírodní formě, ale tu mnoho lidí nezvládne. Naopak uzený či smažený je velmi chutný a lze ho používat v teplé kuchyni i jen tak s ním třeba obložit chléb s rostlinným máslem.


ROBI

Tato rostlinná bílkovina je se na rozdíl od předchozích produktů vyrábí z obilovin. Je nízkotučná, takže ji ocení každý, kdo se snaží shodit pár kil. Zmíněných bílkovin obsahuje kolem 20 procent, takže si s masem rozhodně nezadá. Navíc nemá cholesterol, skoro žádný tuk ani sacharidy. Robi maso seženete ho v mnoha formách. Prodává se tepelně zpracované, přesto je vhodné spíše pro teplou kuchyni a vyžaduje ještě lehké ochucení.



16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page