top of page

BYLINKY V ZIMĚ


Prospívají našemu zdraví, pokrmům dodávají správný šmak a na talíři vypadají hezky. Obvykle si je dopřáváme pouze v sezóně. Ale proč jejich síly nevyužít i v zimě?


Není nutné čekat do začátku jara, až vyraší první bylinky. I nyní, v hluboké zimě existují druhy, které můžeme pěstovat třeba na okenním parapetu. Zkrášlí náš domov a přinesou nám mnoho užitku.


OREGANO

Oregano nebo-li dobromysl je oblíbená bylinka s výraznou vůní. Těžko si bez ní představíme italskou kuchyni. Nedají na ni však dopustit ani lidoví léčitelé. V dávné minulosti se věřilo v její kouzelnou moc, která dokáže přivolat lásku. Hlavně je však léčivá. Ulevuje od bolestí v krku, při kašli, je protizánětlivá, prospívá trávení. Jak už sám název napovídá, má také vliv na dobrou mysl. Nemáte-li po ruce čerstvou, poslouží vám jako sušené koření, které má intenzivní aroma.


TYMIÁN

Patří mezi nejoblíbenější koření. Teď v zimě nám pomůže zlepšit imunitu, vypořádá se s bakteriemi i plísněmi. Jeho účinky využívali už 3000 let před naším letopočtem. Staří Řekové a Římané si ho přidávali do koupelí, aby získali sílu. Dnes kromě ochucení pokrmů nám může prospět svými cennými látkami, silicemi, tříšlovinami, hořčiny apod.


Tymián zatočí s infekcemi, křečemi či střevními parazity. Pomůže při nadýmání nebo průjmech. Odvádí z těla vodu, doporučuje se při nachlazení. Příznivě působí na lidi s revmatismem a má dobrý vliv na krevní oběh.


MEDUŇKA

Chcete si opatřit dobrý spánek? Pak sáhněte po meduňce. Tahle úžasná bylinka vám zklidní nervy a spát budete jako miminko. Navíc vám upraví trávení. Obsahuje silice a antioxidanty, které na náš organismus působí blahodárně. Celkově zklidňuje, uvolňuje, podporuje při léčbě cukrovky, nemocí srdce, uvolňuje křeče, tlumí bolesti a to i menstruační křeče.



Jak pěstovat bylinky doma?

Ideálně na okenním parapetu, protože potřebují co nejvíce světla. Pro pěstování si připravte kvalitní substrát a květináč, nejlépe hliněný. Neměli byste je přelévat, ale vždy se ujistěte, že je hlína suchá. Snažte se jim zajistit teplotu podobnou té, která by měla být i ve vaší ložnici, tedy okolo 17 stupňů. Rostlinku nezastřihujte příliš hluboko, ale pouze jemně zaštipujte její vrcholky. Pokud jste si ze supermarketu přinesli předpěstovanou bylinku, pak vězte, že ty jsou určeny k okamžité konzumaci a doma z ní nic nevypěstujete.



7 zobrazení0 komentářů

留言


bottom of page