top of page

Thajské masáže: Chutné veganské čočkové kari: Vydatná a zdravá pochoutka



Úvod:

Veganské čočkové kari plné čočky bohaté na bílkoviny a směsi koření. Tento recept na kari neobsahuje česnek, cibuli, pažitku, asafoetidu, pórek ani alkohol, takže je vhodný i pro osoby s dietními omezeními. Díky bohaté a krémové konzistenci a lahodné směsi koření je toto kari dokonalou variantou komfortního jídla. Ponořme se do světa rostlinných dobrot s tímto lahodným receptem na čočkové kari.


Složení:


- Sušená červená čočka: 1 šálek propláchnuté sušené červené čočky.

- 2 lžíce olivového oleje

- 1 středně velká mrkev nakrájená na kostičky

- 1 středně velká paprika nakrájená na kostičky

- 1 malá cuketa nakrájená na kostičky

- 1 lžička mletého kmínu

- 1 lžička mletého koriandru

- 1/2 lžičky kurkumy

- 1/2 lžičky papriky

- 1/4 lžičky kajenského pepře (upravte podle požadované úrovně koření)

- 1 plechovka (14 uncí) nakrájených rajčat

- 1 plechovka (13,5 unce) kokosového mléka

- 1 šálek zeleninového vývaru

- Šťáva z 1 citronu

- Sůl a pepř podle chuti

- Čerstvý koriandr na ozdobu


Pokyny:


1. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, papriku a cuketu. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout.


2. V malé misce smíchejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, papriku a kajenský pepř.


3. Směs koření přidejte do hrnce a dobře promíchejte, aby se zelenina kořením pokryla. Pro zvýraznění chuti ji ještě 1-2 minuty restujte.


4. Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, nakrájená rajčata (i se šťávou), kokosové mléko a zeleninový vývar. Vše promíchejte, dokud se dobře nespojí.


5. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a hrnec zakryjte. Za občasného míchání nechte vařit asi 20-25 minut nebo dokud čočka nezměkne a nerozvaří se.


6. Jakmile je čočka uvařená, stáhněte hrnec z ohně. Do kari vymačkejte šťávu z jednoho citronu a dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.


7. Veganské čočkové kari podávejte horké, ozdobené čerstvým koriandrem. Doplňte ho vařenou rýží, quinoou nebo oblíbeným chlebem a získejte tak syté a zdravé jídlo.


8. Vychutnejte si vydatnou a aromatickou dobrotu tohoto veganského čočkového kari plného rostlinných bílkovin a směsi aromatického koření.


Tipy: Čočka z čočky je vhodná pro přípravu čočky, která je vhodná pro přípravu čočkových pokrmů:

- Nebojte se přidat další zeleninu podle vlastního výběru, například špenát, hrášek nebo brambory nakrájené na kostičky, aby bylo kari ještě výživnější a barevnější.

- Míru pikantnosti upravíte přidáním většího nebo menšího množství kajenského pepře.

- Zbytky můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 3 dny. Chuť má tendenci se časem rozvíjet a zesilovat.


Závěr:

Veganské čočkové kari je uklidňující a výživný pokrm, který uspokojí vaše chuťové pohárky a dodá zdravou dávku rostlinných bílkovin. Díky aromatické směsi koření a vydatnosti červené čočky je toto kari vynikajícím přírůstkem do vaší sbírky veganských receptů. Vychutnejte si chutě, textury a dobroty tohoto veganského čočkového kari a přijměte radost z toho, že se vám daří.

8 zobrazení0 komentářů
bottom of page