top of page

NAKLIČTE SI




NAKLIČTE SI

Přezdívá se jim elixír zdraví. A právem. Klíčky jsou úžasnou vitamínovou bombou. Díky nim si velmi levně zpestříte svůj jídelníček.


V zimě potřebujeme dodat tělu vitamíny a minerální látky. Kde je ale vzít, když příroda spí? Probudit můžeme semínka, která necháme naklíčit. Právě jejich výhonky jsou zdrojem neuvěřitelné síly.


Semínko dokáže za vhodných podmínek vyživit celou rostlinu. Stačí trocha vody a už za pár hodin začne klíčit. Proměna semínka v klíček a výhonek je superpotravinou, doslova vitamínovou bombou.


Víc než jen dobrota

Jejich blahodárných účinků využívali staří Číňané už před několika tisíci lety. Pochutnávaly si na nich i naše babičky. Možná i vám vaše babička připravovala oblíbenou pučálku z naklíčeného hrachu. V klíčkách najdeme vše, co naše tělo potřebuje – bílkoviny, plno vitamínů, minerálních látek. Z těch nejdůležitějších musíme zmínit vitamín C, který má zásadní vliv na naši imunitu. Co ocení vegetariáni, jsou vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je zásadní vápník, tolik důležitý pro naše kosti. Zásadní je i železo a jistě oceníte také chlorofyl, který je silným antioxidantem. V neposlední řadě nesmíme opomenout aminokyseliny.


Vlastní výroba

Vypěstujte si je doma, není to nic složitého. Můžete si na to pořídit přímo nakličovací nádoby, ale postačí i to, co najdete ve své kuchyni. Co klíčit? Luštěniny, obiloviny, ale i olejniny. Vůbec nejjednodušší je řeřicha, kterou stačí nasypat na navlhčenou vatu, pravidelně vlhčit a za pár dnů ji lze už přidat do salátů nebo posypat chléb s rostlinným máslem. Podobně funguje i vojtěška, ředkvička nebo hořčice.


Velmi dobře klíčí také fazolky mungo, čočka, cizrna či hrách. Z obilovin je vhodný oves, pšenice špalda, pohanka, ječmen či žito. Výborná jsou slunečnicová semínka. Na co ale dát pozor, jsou klasické fazole. Ty lze konzumovat pouze tepelně zpracované.


Jak na to?

Důležitý je správný výběr. Semínka musejí být zdravá, nejlépe v bio kvalitě. Důkladně je propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno opět propláchneme a vložíme v menší vrstvě do misky. Na to opravdu pozor, jinak by klíčky uhnily. Dvakrát denně – ráno a večer – je propláchneme. Jakmile dosáhnou vhodné velikosti, můžeme konzumovat. Uchováváme v lednici, ale pouze dva tři dny.


S klíčky povýšíte potravinu o level výš. Dobrou chuť.



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Σχόλια


bottom of page