top of page

Posilte svou imunitu pomocí těchto 11 superpotravin


I když by většina z nás ráda nechala pandemii za sebou, zdravá imunita je stále prioritou nás všech - zejména v období nachlazení, chřipky a dokonce i imunitu potlačující nemoci spojené se syndromem smutku. Přinášíme vám proto seznam 15 potravin, které byste měli mít v zásobě, abyste udrželi svůj imunitní systém v dobré kondici (a oživili svůj jídelníček v chladném počasí) v těchto sychravých zimních měsících.


1. Tmavá čokoláda


Není na škodu dát si dezert na první místo, když obsahuje takové množství zdravých antioxidačních flavonoidů, které mohou snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Hořká čokoláda sice není tak sladká jako mléčná, ale obsahuje vyšší procento kakaa než běžná čokoláda, a proto zlepšuje zdraví střev a zlepšuje průtok krve, čímž nepřímo posiluje imunitní systém.


2. Špenát


Špenát, bohatý na vitamin C, je plný živiny beta-karotenu (který se v našem těle přeměňuje na vitamin A) a četných antioxidantů, které mohou společně zvyšovat sílu imunitního systému v boji proti infekcím. Snažte se ho vařit co nejméně, abyste co nejvíce využili jeho živiny.




4. Ženšenový čaj


Ženšen je jednou z nejznámějších východních léčivých bylin používaných k léčbě infekcí horních cest dýchacích. Běžně je chválen pro své antioxidační a protizánětlivé účinky a také pro boj s únavou, regulaci hladiny cukru v krvi a zlepšení mozkových funkcí.


5. Borůvky


Toto ovoce posilující imunitu má vysoký obsah antioxidačního flavonoidu, který může pomoci snížit poškození buněk tím, že se vypořádá s volnými radikály, které se dostaly do těla. Borůvkám je připisována zásluha na snižování zánětů v těle a jsou také plné vitaminu C, vitaminu A, vlákniny a základních minerálů, jako je draslík a mangan.



6. Zázvor


Toto kořenové koření je všeobecně známé pro své bohaté výživové vlastnosti. Obsahuje vitamin B6 a gingerol, který má silné protizánětlivé a antioxidační účinky, jež mohou zmírnit příznaky virových infekcí a zároveň zvýšit schopnost s nimi bojovat. Můžete ho konzumovat buď jako čaj s citronem a medem, rozemlít ho na panáka šťávy nebo ho zařadit do jídla. Když jsem byla nedávno nachlazená, zkoušela jsem každé ráno panáky zázvorové šťávy s medem a pomohlo mi to zmírnit překrvení a uklidnit krk!




7. Kurkuma


Toto zlaté superkoření je již po staletí známé jako prostředek posilující imunitu, a to především díky vysoké koncentraci kurkuminu. Tato protizánětlivá sloučenina aktivuje tvorbu T-buněk - AKA leukocytů neboli bílých krvinek - které jsou nezbytné pro boj s antigeny v těle. Získat denní dávku kurkumy může být tak jednoduché, jako ji smíchat s vodou a natočit. Je základem indické kuchyně a mnoho jídel ve vaší oblíbené místní indické restauraci bude obsahovat toto zdraví prospěšné koření.




8. Červená jablka


Jablko denně skutečně drží lékaře daleko! Jablka jsou plná fytochemikálií, zejména kvercetinu, který je známý svými protizánětlivými a antioxidačními účinky, které pomáhají regulovat imunitní systém. Určitě si vybírejte tmavší červená jablka, protože obsahují větší koncentraci flavonoidů.


9. Mandle


Ořechy jsou plné bílkovin a vitaminu E, který je nezbytný pro udržení zdravého imunitního systému. Zejména mandle jsou klíčovým zdrojem vitaminu E a minerálů hořčíku, železa, fosforu a zinku, které podporují imunitní systém.


10. Celozrnné obiloviny


Celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže, oves a celozrnná pšenice, dodávají imunitnímu systému základní živiny, jako je selen, železo a hořčík. Studie ukazují, že strava bohatá na celá zrna zvyšuje množství dobrých bakterií a produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou důležité pro zdravý imunitní systém a pomáhají při redukci bakterií, které vyvolávají záněty.


11. Citrusové plody


V neposlední řadě je třeba zmínit oblíbeného imunitního hrdinu všech, citrusové plody, které jsou plné vitaminu C (klíčový vitamin pro zdraví imunitního systému) a mohou pomoci předcházet infekcím a urychlit proces zotavení, pokud se nachladíte. A nemusíte se omezovat pouze na citrusy - vitamínem C je nabité i ovoce jako kiwi, papája a dokonce i rajčata! Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page