top of page

Proč máme zatuhlé svaly a jak je uvolnit | Odborníci na masáže


Ztuhlost, ztuhlost, křeče, bolest - to jsou jen některá slova, kterými naši klienti popisují své svaly, když k nám přijdou a potřebují ošetření.


Když v těle cítíme nepohodlí, může to mít dopad na celou naši pohodu, ale hledání způsobů, jak léčit nepohodlí u zdroje, se může zdát jako nemožná mise. Ve společnosti Masaz4you se zaměřujeme na různé svalové skupiny, které našim klientům způsobují bolest a napětí. V kombinaci s řadou terapeutických technik naši maséři Masaz4you používají různé stupně tlaku, aby zvýšili průtok krve do cílové oblasti a protáhli bolavou tkáň, která způsobuje zatuhnutí.


Zatímco masáže jsou pro mnoho jedinců cestou ke snížení zatuhlosti jejich těla, otázka, proč jsou naše svaly vůbec zatuhlé, může být na mysli mnoha lidí, kteří se s tím setkávají. Tento článek vám na tuto otázku začne odpovídat a popíše způsoby, které vám pomohou snížit svalové napětí, abyste se mohli vrátit ke svému já bez bolesti.


Jaké jsou příčiny svalového napětí?


Pokud pociťujete svalovou ztuhlost nebo napětí, možná si řeknete, že se tento pocit těžko popisuje. Může být obtížné přesně určit, jaký pocit svalové ztuhlosti máte, protože u každého může být velmi odlišný. Svalová ztuhlost je však charakterizována neschopností uvolnit svaly do stavu, v jakém by se měly normálně nacházet. Někteří pociťují ostrou bolest, jiní spíše křeč nebo se jim špatně hýbe.


V lidském těle máme asi 600 svalů a můžeme je rozdělit do tří typů - kosterní, srdeční a hladké. Svalové napětí obvykle postihuje kosterní svaly, které tvoří 30-40 % celkové tělesné hmotnosti. Tato skupina svalů nám pomáhá pohybovat se, fungovat a vykonávat každodenní činnosti.


Když chceme použít nebo pohnout určitou částí těla, náš mozek vyšle nervový signál do každého ze svalů v dané části těla, a když se tak stane, naše svaly se přirozeně stáhnou. Obvykle se po kontrakci naše svaly poté vrátí do uvolněného stavu, dokud je nebudete potřebovat znovu použít. Někdy však mohou naše svaly zůstat v plně nebo částečně staženém stavu po určitou dobu.


Jednou z největších příčin svalového napětí je stres. Stres se může podepsat na našem těle i mysli a může se projevit v celém těle jako fyzická bolest a napětí, stejně jako další komplexní příznaky, jako je vysoký krevní tlak nebo zažívací problémy. Pokud jde o svalové napětí, stres může mít vliv na nervový systém a jeho funkčnost, který musí fungovat optimálně, aby naše svaly přešly z kontrakce do uvolněného stavu. Když je náš nervový systém ovlivněn, naše svaly tím mohou často trpět.


Mezi další příčiny svalových potíží patří:


Opožděná bolestivost svalů ("Opožděný nástup svalové bolesti", zkratka anglicky "Delayed-onset muscle soreness", DOMS): Může se objevit několik dní po náročném tréninku a může způsobit řadu fyzických příznaků, jako je silná bolest a citlivost a snížený rozsah kloubů (u sportovců se DOMS běžně vyskytuje a sportovní masáž může působit na různé oblasti, které způsobují bolest).

Dehydratace: Dehydratace: Nedostatečná hydratace může zvýšit pocit bolesti svalů a kloubů, zejména proto, že naše svaly (a ledviny) jsou tvořeny ze 79 % vodou. Pití dostatečného množství vody pomáhá předcházet pocitu napjatých svalů a šlach a může pomoci promazávat klouby, abychom se mohli pohybovat bez bolesti.

Dlouhodobá nečinnost: Mnoho z nás kvůli pandemii pracuje z domova, což znamená, že trávíme dlouhé hodiny sezením u pracovního stolu. Když nevstaneme, abychom se pravidelně hýbali a procvičovali svaly, může v důsledku toho dojít k jejich zatuhnutí, které ještě více ztěžuje pohyb. Sedavý způsob života může svaly omezovat, což může časem vyústit v pocit zatuhlosti.

Špatné držení těla: Udržování správného držení těla je zásadní, ať už sedíme, stojíme nebo ležíme, i když to není vždy nejjednodušší. Špatné držení těla může způsobit nerovnováhu pohybového aparátu a může vést k bolestem svalů i kloubů.

Svalová zátěž: Když přetížíme některou oblast těla, způsobí to poranění měkkých tkání a může to ovlivnit fungování našich svalů a šlach. Udržování důsledných masáží může pomoci tento problém řešit.

Pokud pociťujete svalové napětí při vysoké intenzitě, důrazně doporučujeme obrátit se na svého lékaře, aby vyloučil závažné příčiny.


Protahování je skvělým způsobem, jak pomoci uvolnit zatuhlé svaly, protože nám může pomoci udržet pružnost a volný pohyb. Stejně tak bylo prokázáno, že pravidelné protahování minimalizuje množství bolesti, kterou můžete pociťovat v různých oblastech těla.


Protahování lze aplikovat na různé části těla, které se potýkají se zatuhnutím. Pokud si například všimnete, že máte zatuhlé svaly nohou, můžete se věnovat protahování zaměřenému na lýtka a hamstringy. Existují protahovací cviky pro téměř každou část těla, a pokud jsou prováděny bezpečně a správně, mohou přinést velkou úlevu.



Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

200 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page