top of page

ROIBOS


ROIBOS

Je to takový čaj nečaj. Lahodný nefermentovaný nápoj se totiž vyrábí z kůry jihoafrického čajovce kapského, kterému se také říká červený keř. Právě místní lidé rádi využívají jeho blahodárných vlastností.


Ačkoliv roibos neobsahuje kofein, přesto povzbuzuje. Zároveň má dobrý vliv na kvalitní spánek a naši psychiku. Pomáhá při úzkostech či depresi, uklidňuje, ale pyšní se mnoha dalšími prospěšnými vlastnosti. Podporuje metabolismus, působí močopudně a díky fluoru má dobrý vliv na naše zuby, protože předchází jejich kazivosti. Zároveň zlepšuje stav pleti, uvolňuje křeče, snižuje cukr v krvi a posiluje srdeční činnost. Dobře působí na játra, podává se i při zácpě, posiluje imunitu a protože je plný antioxidantů, tak také omlazuje.


Vhodný i do jídla

Je to velmi chutný nápoj, který oceníte v zimě i v létě. Lze ho totiž připravovat teplý, ale výtečný je také vychlazený. Možná jste netušili, že obsahuje stopové prvky, které jsou podobné těm, které najdeme v mléku. A tak jeho popíjením dostanou do těla tyto látky i lidé, kteří mají na mléko alergii. Chuť je lehce nasládlá, a tak ušetříte i na cukru. Ještě intenzivněji to ucítíte v případy honeybushe, což je čaj příbuzný roibosu. Svůj název si zasloužil pro svou vůni a chuť, která připomíná med. Příprava i účinky jsou podobné. Oblíbený je i v teplé kuchyni, kdy se přidává do jídla jako zajímavé ozvláštnění chuti či pro jeho barvu.


V obou případech je důležité správné skladování. Díky němu vám čaj vydrží opravdu dlouho. Vyžaduje uskladnění na suchém místě, ideálně při pokojové teplotě. Uložte ho do vzduchotěsné nádoby, protože by jinak lehce nasál pachy z okolí. Příprava je pak vcelku jednoduchá. Jednu lžičku sypaného čaje zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme cca 5 minut louhovat.


Něco více o keři

Je to velmi zajímavá rostlina. Čajovníkovec kapský je asi metr a půl vysoký keř s dlouhými větvičkami. Jeho lístky připomínají jehlice. Trvá i několik let, než jeho semena vyklíčí. V zemi čekají na vhodné podmínky. Keř se pyšní hlubokými kořeny, díky kterým se dostane k podzemní vodě a je dokonale vyživen i v horkých oblastech. Sbírá se dvakrát ročně.



18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page