top of page

STRAVA: A NÁVYKOVÉ TENDENCE



pure diet | vegan recipes




1. STRAVA: A NÁVYKOVÉ TENDENCE


Jednou jsem pozval své české přátele na smaženou rýži. Na stůl jsem pro ně prostřel lžíce a pro mě hůlky. Ale moji přátelé chtěli vidličky. Byli zvědaví, proč jsem snědl rýži hůlkami, stejně jako já, proč používali vidličky. Nakonec jsme si navzájem vysvětlili důvody a zjistili jsme, že používání obou je pouze otázkou zvyku.




Změna stravy je jako změna zvyku. Na začátku se můžete cítit nepříjemně nebo neznalý s novou rostlinnou stravou (mít neustále hlad, nevíte, co jíst nebo vařit, bojíte se, že nemáte dostatek živin atd.). Je důležité si uvědomit, že zelenina se liší od masa; nemůžeme předpokládat, že náhrada masa nebo vajec bude přesně stejná jako konzumace masa. To, co nám pomáhá vytrvat v dodržování čisté stravy, je prvotní motivace, jako je láska, zdraví, seberealizace a zdokonalování.



- VĚTŠINOU NEJDE O TO CO JÍME, ALE CO NE



Dobrou zprávou je, že je snadné najít rostlinnou surovinu - i tu exotickou nebo vzácnou na trhu, a to díky úsilí průkopníků, kteří se v posledních několika desetiletích zasazovali o rostlinnou stravu. Když jsem byla ve Francii v roce 2017, sotva jsem v supermarketu našla veganské produkty. V roce 2019, kdy jsem poprvé přijela do Prahy bylo k dispozici jen několik veganských značek zmrzliny. Dnes však stěží spočítám všechny nabízené veganské zmrzliny. Navíc více lidí (například Bill Gates) investovalo do výzkumu a výroby veganských produktů z důvodu potenciálních obchodních příležitostí. Nabídka veganských jídel se tak každým rokem rozšiřuje.



Jsem vděčná za vlnu civilizace stravování, která se šíří po celém světě.

16 zobrazení0 komentářů

Comentarios


bottom of page