Patříte mezi „čajomilce“? Nakoupili jste ten nejkvalitnější čaj a těšíte se, že si na něm pochutnáte? Nezapomeňte na správné uskladnění. Jedině tak si udrží cenné látky, chuť a aroma.
Mnozí lidé si přinesou z obchodu sáček s drahými čajovými lístky, které je uchvátí svou vůní. Doma si připraví první nálev a balení čaje nechají ladem. Sotva ho uzavřou, odloží, často na něj i zapomenou. Po pár týdnech si vzpomenou, že by si ho opět mohli připravit. Jaké je však překvapení, že zdaleka tak nevoní a chuť není intenzivní. Možná jsou lístky dokonce i navlhlé. Může za to špatné skladování.
Když už hodláme vydat peníze za kvalitu, měli bychom si tento drahocenný dar i dobře opečovávat. Jak skladovat čaj?
Správná nádoba
+ Měli bychom si pořídit nádoby, které lze hermeticky uzavřít. Nádoba by měla mít kvalitní těsnění, skvělá je například keramika.
+ Čaj nemá rád kyslík, který ho zbavuje chuti a odčerpává z něj i hodnotné látky. Když necháme někde povalovat sáček z obchodu a ještě ho třeba ani řádně neuzavřeme, z čaje nezbude prakticky nic, kvůli čemu si ho kupujeme.
+ Čaj rád nasává pachy. A tak když ho necháme volně ležet, místo svého aroma může vydat například odér česneku či cibule, kterou jsme nechali v jeho blízkosti. A to opravdu nechceme.
+ Čaj potřebuje sucho. Proto ho nedávejte do papírových krabiček, které lehko nasají vlhkost.
+ Čaj vyžaduje tmu. A tak nejsou vhodné pro skladování skleněné průsvitné nádoby. Při intenzivním světle se mohou začít rozkládat těkavé látky čajových éterických olejů, což ovlivní chuť i aroma.
+ Nesvědčí mu vysoké teploty. V místě, kde máte čaj, by neměly přesáhnout 20 stupňů.
+ Pozor ale na lednici. Sice čaj vyžaduje chlad, ale v ledničce je vysoká vlhkost a zároveň mnoho různých pachů.
+ Pro každý druh čaje je potřeba jiná nádoba. Nikdy je nesypejte dohromady.
V našem e-shopu nabízíme hned několik kvalitních a krásných speciálních nádob určených pro uskladnění čaje. Stanou se nejen praktickou pomůckou, ale i designovým prvkem v domácnosti. Z takové nádoby vám bude čaj chutnat dvojnásob:
Comments