top of page

VEGETARIÁNSKÝ MASOPUST


Fašank, šibřinky nebo snad ostatky? Masopust má mnoho názvů a většina z nás si ho spojuje s veselými průvody masek, zabijačkovými dobrotami, koblihami a spoustou dalších nezdravých lahůdek. Může se tedy zdát, že s vegetariánstvím si nerozumí. Naopak s ním má hodně společného.


Masopust vychází z Křesťanství. Je to období mezi Vánocemi a Velikonocemi. Začíná po Třech králích a končí čtyřicet dní před Velikonocemi, kdy na něj plynule navazuje přísný půst. A tak se v této době všichni snažili nabažit všech životních radostí.

Masopust je složen ze dvou slov: maso a půst. Ano, během oslav si lidé podle tradice dopřávali pochoutek v hojné míře, aby následně zvládli náročných čtyřicet dní, kdy jim bylo zapovězeno maso i další výdobytky. A tak v těchto dnech oslavovali život, dopřávali si spoustu jídla, konaly se zabíjačky, radostná setkání se sousedy, průvody masek a spousta dalšího veselí. K této tradici se vracíme i dnes.


Vzdali jste se masa a zdá se vám, že vám je tedy tato událost zapovězena? I vy se můžete radovat a dopřát si dokonalou hostinu. Sice tradiční masopustní dobroty mají se zdravou stravou pramálo společného, ale když si je dopřejete ve zdravější – vegetariánské - variantě, nemusíte mít výčitky svědomí.


Koláče, koblihy, jitrnice, škvarky…. Sbíhají se vám sliny, přitom nechcete zhřešit proti vlastnímu přesvědčení? Poradíme vám:


ŠKVARKY

Dali byste si škvarečky s chlebem? Nebo je přidali do tradičních škvarkových placek? Je to velmi jednoduché. Nakrájejte uzené tofu na malé kostičky a restujte na oleji do křupava. Stejným způsobem můžete vypražit i hlívu ústřičnou či tempeh. Věřte, že je to taková dobrota, která zachutná i nevegetariánům.


TLAČENKA

Také tlačenka či domácí sulc patří na masopustní stůl. Pravda je, že základ tvoří vývar z kostí a vepřové maso. Nevadí. Klasickou želatinu můžete nahradit rostlinným agarem a zalít jím nakládanou zeleninu. Chcete-li si přeci jen dopřát chuť masa, nakrájejte na kostičky i nějakou alternativu, například ochucené tofu, tempeh, seitan či sojové párky.


KOBLIHY

Jaký by to byl masopust bez koblížků… Můžete si je upéct i ve veganské variantě. Máslo lze nahradit rostlinným tukem, vajíčka hraškou či jablečným pyré, klasické mléko třeba sójovým. Chcete-li je mít echt zdravé, tak místo klasické bílé mouky použijte celozrnnou. Jinak postupujte stejně. Zadělejte kvásek z droždí, vypracujte těsto, nechte vykynout, vyválejte placku a vykrájejte kolečka, která můžete plnit třeba marmeládou. Přiklopte druhým kolečkem těsta a chcete-li je mít netučné, upečte je v troubě.


S takovou hostinou můžete hravě slavit masopust.





10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page