Pro někoho je pochutinou, pro jiného obřadem, pro dalšího lékem. V každém případě je zelený čaj nápoj, který má blahodárné účinky na náš organismus.
Jak příjemné je usadit se pohodlně do křesla, popíjet zelený čaj a vychutnávat jeho aroma. Báječný čas, který působí na naši duši i tělo. Užijte si ho.
Už před pěti tisíci lety si na něm pochutnávali ve staré Číně. Právě asijské země, jako je Čína či Japonsko, patří mezi největší producenty a život bez něj si nedovedou představit. A dobře dělají. Zelený čaj má mnoho pozitivních zdravotních účinků. Prokrvuje, posiluje zuby i kosti a dodává nám mnoho antioxidantů. Udělá dobře našemu srdci, mozku i trávení. Pomůže nám zlepšit koncentraci, paměť či myšlení, ale také náladu. Přináší nám pestrou škálu vitamínů i minerálních látek.
O pozitivních účincích se dočteme už v Knize čaje, kterou sepsal v roce 1191 mnich Eisai. Dokonce poukazuje na léčbu kocoviny, oparů či močové soustavy. Zelený čaj obsahuje kofein, a tak povzbuzuje tělo. Sáhněte po něm, když se budete potřebovat zbavit únavy. Navíc kofein v něm obsažený se oproti tomu, který najdeme v kávě, se uvolňuje pomaleji, a tak na nás déle působí a není takovou zátěží pro naše srdce.
Zelený čaj tvoří lístky čajovníku čínského. Přesto každý chutná jinak. Je to způsobeno místem, kde se pěstuje, nadmořskou výškou, slunečním svitem, srážkami a dalšími vlivy. Jeho výroba je poměrně složitá. Lístky neprocházejí fermentací, ale nahřívají se co nejdříve po sklizni.
Příprava jako rituál
Příprava čaje i jeho popíjení může být dokonalým rituálem. Důležitá je správná teplota, abychom nezničili jeho chuť i všechny důležité látky, a také by mohl zhořknout. Vodu necháme projít varem a následně zchladnout na 60 až 80 stupňů. Zajímavostí je, že zelený čaj můžeme zalévat i vícekrát. Jen je nutné vzít v potaz, že každý další nálev bude slabší a je třeba ho déle louhovat. Obvykle se na čtvrt litru nálevu používají dvě čajové lžičky lístků. Říká se, že nejlepší je druhý nálev. Tak zkuste a uvidíte, který zachutná právě vám.
My vám můžeme nabídnout například čínský jasmínový pelový čaj, který před vámi krásně rozkvete. Svůj název si vysloužil, protože je ručně svinutý do tvaru perel. Každá z nich je přirozeně provoněná čerstvými jasmínovými květy. Při louhování se pomalu rozvíjejí a kvítka se otevírají. Nádherně voní a je skutečně lahodný.
Comments